Što posjetiti… Volite li čistu prirodu, beskrajnu slobodu, cjelodnevni odmor i antistresnu terapiju, onda su ova mjesta idealna za vaše putovanje. Tijekom godine održavaju se brojni eventi, tematska događanja vezana uz hranu i vino, koja su postala tradicionalna i svake se godine posjećuje sve više i više. Neki od njih su: Gator Fest – Festival dobrog vina, Vinski maraton, Čvarak Fest / Zimski sajam i Proljetni vašar u Karancu, Jesen u Baranji – najveći riblji festival

Mjesto Popovac smješteno je podno Banovog Brda, jedine baranjske planine, koje je ranije bilo poznato i imenom Goldberg, a manje poznato i imenom Mons Aureus, u prijevodu Zlatno Brdo. Priča seže u daleku prošlost, u 4. stoljeće kada su na Mons Aureusu stari rimljani na čelu s carem Probom, koji je u Baranju donio prvi trs vinove loze, sadili lozu i proizvodili vino pa su je zbog zlatnih kapljica proizvedenih od grožđa baranjskog vinogorja nazvali Zlatno brdo. Tamo su pronađena 2 žrtvenika posvećena rimskom bogu vina i zabave Liberu (nalaze se u Arheološkom muzeju u Zagrebu).

Bogatstvo prirodne ljepote Baranje jasno je na svakom koraku. Popovac krasi rijeka Karašica i nepregledni ribnjak, Banovo Brdo čijim stazama i surducima možete prošetati i uživati u čistoj prirodi.

Na Banovom Brdu nalazi se svetište Mariji Lurd koji svake godine na blagdan Velike Gospe pohodi velik broj vjernika.

Ukoliko ste avanturističkog duha svakako krenite u avanturu, istražite brdo, posjetite stari rudnik i veliku pećinu u potrazi za šišmišima, a u mirnoći šume, vinogradima nahranite dušu. Diljem Baranjske planine grade se vinske ceste, koje za cilj imaju turističku ponudu podići na još višu razinu. U bliskoj budućnosti zaživjet će još jedan veliki projekt vezan uz Baranjsku planinu – Turski put, koji će spojiti Beli Manastir i Batinu. Dakako, kroz planinu.

Posjetite Batinu i Spomenik pobjedi, koji se ponosno uzdiže iznad Dunava, na samom početku planine, iznad litice kod koje se odvijala jedna od najvećih i najkrvavijih završih operacija Drugog svjetskog rata.

U Suzi i Zmajevcu, prošetajte surducima sa starim vinskim podrumima ili gatorima. Upravo surduci pokazuju dio baranjske mističnosti i bajkovitosti. Kako i ne bi kada se u njima čuvaju vjekovne tajne ovdašnjih vinara i vinogradara. Rado će ih (ne baš sve) podijeliti s gostima, koji se, često, kući vraćaju poprilično ”mistični” i ”bajkoviti”. No, bez glavobolje, što poznavateljima vinskih tajni mnogo govori o kvaliteti vina.

Baranja se diči svojom bogatom tradicionalnom kuhinjom. Glavni sastojak je paprika, a delicije kao što su kulen, čvarci, Fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje.

Kopački rit, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe, smješten je u Baranji, u trokutu što ga čine  dvije velike rijeke, Dunav i Drava.  Smješten na rubnim dijelovima općine Bilje i dom je mnogim vrstama ptica, osobito pticama močvaricama. Do sada je zabilježeno 300 vrsta, a na području Parka gnijezdi orao štekavac, simbol Parka. U Parku su posjetiteljima na raspolaganju brojni načini obilaska Parka: turističkim brodicama, malim čamcima, kanuima, biciklima i pješice, a u ove dane i grijanim turističkim vlakićem, sve uz stručnog vodiča koji će posjetitelje najbolje upoznati sa prirodnim bogatstvom parka.

Posjetite najljepši simbol Belog Manastira i prelijepu priču o obnovljenoj građi iz zaborava. Uređenjem/dogradnjom postojeće građevine u današnji etnološki centar,  nastojala se stvoriti kulturna turistička ponuda koja komplimentira postojeću etno-enološku ponudu. Prikazivanjem vrijednih etnoloških blaga Baranje unutar prostora etnološkog centra nastoji se razviti cjelogodišnja turistička ponuda.