Baranja je, uz prirodne ljepote, posebna i zbog svoje specifične gastronomije. Lokalni, stoljećima čuvani, običaji i recepture prenose se s koljena na koljeno. Tri su glavna sastojka baranjske kuhinje – paprika, luk i sol. Tradicionalna namirnica – paprika prožima se kroz različite specijalitete, kako suhomesnate delicije, baranjski kulen i kobasicu, tako i u jelima poput fiš paprikaša i perkelta od ribe, čobanca od divljači i graha iz ćupa. Posjetitelji ne bi smjeli propustiti probati poseban specijalitet šarana u rašljama, sušenu ribu i domaće čvarke.

Najraširenija vinska sorta u Baranji je graševina. Zahvaljujući plodnom tlu i pogodnoj klimi uspješno se uzgajaju brojne sorte od kojih se proizvode vrhunska vina. Osim najpoznatije graševine, u Baranji isprobajte i neke druge sorte kao što su chardonnay, pinot sivi, rajnski rizling, i od crnih vina cabernet sauvignon, merlot.

Izvrsne voćne rakije i likeri također su dio tradicije i idealan su suvenir ili poklon iz Baranje.

Domaći tradicionalni kolači, gužvare – orehnjača i makovnjača, kolači su koji se pripremaju generacijama, kao i zimnica i domaći pekmezi.

Baranja je gastronomski raj istinskih gurmana.

U Baranji posjetite neke od najboljih Hrvatskih restorana i kušajte baranjske specijalitete.