„Grad Drava“ nazvan je po riječi „oseka“, četvrti u Hrvatskoj s oko 100.000 stanovnika, kulturno je, gospodarsko i znanstveno središte Slavonije i Baranje. Osijek je smješten na tek 20 km od ušća Drave s Dunavom, na samoj sredini njegova 2850 km dugog toka od njemačkog Schwartzwalda do Crnog mora.

U ovom dijelu europske podunavske regije naići ćete na hrvatsku i staru austrougarsku baštinu, koju ćete prvo primijetiti po arhitekturi i bogatim običajima i gastronomiji.

Za prvi posjet Osijeku preporučujemo vam da posjetite Tvrđu, utvrđeni dio grada iz 18. stoljeća gdje ćete vidjeti neke od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj poput zavjetnog kipa Sv. Trojstva i General-vojarne, dobro vam znanima s novčanice od 200 kuna.

Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoja (u gradu je čak 17 parkova) doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim privatnim i javnim palačama poput zgrada galerije, suda i pošte.

Paralelni put prema glavnom trgu vodi vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. Dovršena 1898. sa svojim 90 metara visokim tornjem i danas je najviša zgrada u Osijeku te druga najviša crkva u Hrvatskoj, srednjem i južnom Podunavlju.

Šetnja dalje uzvodno promenadom dovest će vas do vidikovca nad Dravom i „Kompe“, skele koja će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta.

Lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg pješačkog mosta na kojemu, ako vas ponese trenutak, možete ostaviti i vaš ljubavni lokot.

Ukoliko je vrijeme lijepo i dovoljno toplo za kupanje, s pješčane dravske plaže Copacabana možete pratiti riječne cruisere kako uplovljavaju u centar grada s turistima iz cijeloga svijeta.