Bitka na Batini ili operacija Batina (hrvatski: Bitka kod Batine) jedna je od bitaka Drugog svjetskog rata koja se vodila od 11. do 29. studenog 1944. u hrvatskom selu Batina u Baranji, na desnoj obali rijeke Dunav, između jedinica Crvene armije, Narodnooslobodilačke vojske, Wehrmachta i njihovih saveznika.

Prema nekim procjenama, Batinska bitka najveća je bitka po broju sudionika, intenzitetu borbe i strateškom značaju koji se dogodio tijekom Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji.

Memorijalni kompleks „Batinska bitka“ otvoren je 1976. godine u znak sjećanja na sudionike Batinske bitke iz studenog 1944. godine. U sastavu Memorijalnog kompleksa nalazi se spomenik Crvenoj armiji „Pobjeda“, rad akademskog kipara Antuna Augustinčića, podignut na mjestu najžešćih borbi (tzv. „krvava kota 169“), Spomen-dom s dvije izložbene prostorije i stalnom muzejskom izložbom o Batinskoj bici te Spomen-park i zajednička grobnica s posmrtnim ostacima 1.297 boraca Crvene armije. Spomenik „Pobjeda“, impozantni obelisk, podignut je 1947. godine na visoravni Gradac i visok je 26,5 metara. Spomenik se sastoji od tri dijela. Prvi je središnji stup u osnovi peterokuta s pet skulptura, a zatim skupina na pročelju koja predstavlja crvenoarmijce u jurišu, izvedene kao reljefe u bronci. Od prvog većeg platoa vodi 27 stuba na manji plato na kome je obelisk visok 19,5 metara i na njemu se nalazi brončana figura „Pobjeda“ visoka 7 metara. „Pobjeda“ drži u rukama baklju. Ispod spomenika je velika kosturnica u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci 1.297 boraca.